Repertoire


                                     PROGRAMMA Pop Sing Along 'Viva la Vida'  


 

Tom Harriman (Soldaat van Oranje) 
Ouverture (Instrumentaal)
Als wij niets doen (Koor en solisten)
Morgen is Vandaag (Koor en solisten)
John Lennon
lmagine (Koorversie en solisten)
Kerry Livgren
Dust In The Wind (Koor en solisten)
Stefan Nilsson
 As it is in Heaven (Så Som I Himmelen)
Gabriellas Sång (Koorversie en solist)
Queen 
Bohemian Rhapsody (Koorversie)
Alan Parson’s Project 
Old and Wise (Tenorsolo)
Labi Siffre
 
Something lnside So Strong (Koor en solisten)
Eric Clapton 
Tears in Heaven (Koor en solisten)
Michael Jackson
We are the World  (Koor en solisten)
Coldplay
Viva la Vida (Koorversie)


                                                       Achtergrond

 


Soldaat van Oranje 
Deze unieke Nederlandse musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. De oorlog zet alles op zijn kop en de verhoudingen staan op scherp. Iedereen moet keuzes maken. Vechten voor vrijheid, volk, vaderland? Verder studeren met de kop in het zand? Of doelbewust kiezen voor de vijand?

lmagine
Lennon schreef het lied op een ochtend in het begin van 1971 op zijn slaapkamer in zijn landhuis Tittenhurst Park in Ascot in Berkshire, maar sporen van de tekst zijn al terug te vinden in de gedichten van Lennons eega Yoko Ono uit de vroege jaren 60. In drie coupletten maakt hij zich een voorstelling van een ideale staat van broederschap tussen mensen, a brotherhood of man.

Dust in the Wind
Dust in the Wind was een akoestische opname van de popgroep Kansas, met een trage melancholische melodie en filosofische teksten. Het is een meditatie op de mortaliteit en de onvermijdelijkheid van de dood. Het lyrische thema draagt een opvallende gelijkenis met de bekende Bijbelse passage Genesis 3:19 ("... want stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren"), en verwijst ook naar de beroemde openingzin van het Japanse oorlogsepos Heike Monogatari ("... de machtige valt eindelijk, en ze zijn als stof voor de wind.")

As it is in Heaven (Så Som I Himmelen)
Gabriellas Sång

De film gaat over Daniël Daréus, een bekende dirigent van middelbare leeftijd, die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Terwijl Daniël probeert door middel van stemexpressie iedereen een plek in het koor te laten vinden, maakt deze werkwijze veel los onder de dorpelingen: jaloezie, liefde en een zoektocht naar waar iedereen echt voor staat. Gabriella, een vrouw die mishandeld wordt door haar man, leert door het koor voor zichzelf opkomen.

Something Inside So Strong
Het nummer werd in 1984 geschreven, geïnspireerd door een tv-documentaire over apartheid in Zuid-Afrika. De Brit Labi Siffre was zo geschokt door de documentaire, waarin blanke soldaten schietend op zwarte burgers in de straat werden gefilmd, dat hij dit lied schreef als protest.

Bohemian Rhapsody 
Bohemian Rhapsody is een stuk in rapsodische vorm van de Britse groep Queen. Het verscheen op het album A Night at the Opera uit 1975. Het was een wereldwijde hit voor de groep in 1975/1976 en de heruitgave in 1991 werd ook een hit. Het wordt algemeen beschouwd als één van de succesrijkste popnummers aller tijden. Als je kijkt naar de tekst, en deze letterlijk vertaalt, dan wordt het verhaal verteld van een jonge man die zijn moeder vertelt dat hij iemand heeft vermoord. Hij is bang en in de war. Ook komt hij nogal depressief over (wil niet sterven, maar ook dat hij nooit geboren was). Door het nummer heen worden hints gegeven dat ook de persoon waarover het lied gaat zal sterven (my time has come, now I’m gonna throw it all away, let me go let me go). Hij vreest de duivel (Beelzebub), omdat die alvast een duivel voor hem heeft gereserveerd.
Kortom: de beste man zit in gewetensnood over de moord die hij heeft gepleegd, verontschuldigt zich bij zijn moeder en tegen het einde geeft hij het op. Hij ziet wel hoe het afloopt, waar hij terecht komt (any way the wind blows).

Old and wise 
Old and wise verscheen eind 1982 en beklom vanaf 18 december 1982 de Nederlandse Top 40 in de uitvoering van The Alan Parsons Project. Het nummer vormde het slot van de elpee Eye in the Sky uit 1982. Het nummer is een gelaten lied waarin de schrijver Eric Woolfson (die in 2009 op 64-jarige leeftijd overleed), zucht dat hij alles zal begrijpen als hij oud en wijs is. Hij zal dan ook niet meer zo geraakt worden door de ellende om hem heen.

Tears in Heaven
Eric Clapton schreef dit nummer naar aanleiding van het noodlottige ongeluk van zijn vierjarig zoontje Conor, dat op 20 maart 1991 uit het raam van de 53ste verdieping van een wolkenkrabber naar beneden viel. Dit lied zou ook symbool kunnen staan voor alle mensen die ondanks tegenslag troost zoeken in mooie herinneringen, liefde voor het leven en de mensen om ons heen.

We Are the World
USA for Africa (United Support of Artists for Africa) was een eenmalige muzikale samenwerking tussen bekende Amerikaanse popmuzikanten om geld in te zamelen tegen de honger in Afrika in 1985. Het lied, geschreven door Michael Jackson en Lionel Richie, ging meer dan 20 miljoen keer over de toonbank met een opbrengst van ruim 63 miljoen dollar voor het goede doel. De tekst van We Are the World bevat een uitgesproken boodschap van vrede en solidariteit met arme gebieden in de wereld die getroffen zijn door oorlog en honger. 

Viva la Vida 
De inspiratie van deze song komt zo goed als zeker uit de geschiedenisboekjes over Napoleon, maar het is één grote metafoor. Ieder mens wil heer en meester van zijn/haar eigen leven zijn en soms heb je het gevoel dat je King of the World bent – maar daar kom je vanzelf wel weer van terug. Viva la Vida is ook een oproep om het leven te leven en te vieren. Het is allemaal relatief en voorbijgaand. Ook als je nu sterk en machtig bent, kun je straks zwak en afhankelijk zijn.