PREMIÈRE IRAAKS ORATORIUM TIJDENS JUBILEUMCONCERT HOOFDSTADKOOR

Baidar Al Basri

Tijdens het Jubileumconcert van het Hoofdstadkoor op zondag 5 november klinkt de wereldpremière van ‘The Golden Bird – an Iraqi Oratorio’ van de Iraakse componistenfamilie Khalaf Al Basri. Het concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ start om 15:00 uur. Het Promenade Orkest begeleidt.  

Syrisch-Iraakse muziekfamilie

Hamid Al Basri (75) ontvluchtte het regime van Sadam Hoessein in 1980, om na vele omzwervingen in Koeweit, Jemen en Damascus uiteindelijk met zijn familie in Den Haag neer te strijken. Alle gezinsleden beschikken over uitzonderlijk muzikaal talent, en samen met drie van zijn kinderen schreef hij in opdracht van het Hoofdstadkoor The Golden Bird, een oratorium met als thema liefde, vrede en de waanzin van oorlog. Soliste is dochter Baidar Al Basri, sopraan, opgeleid aan conservatoria in Jemen, Damascus en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Broers en zus van Baidar begeleiden het werk op Arabische instrumenten zoals de oud, quanoun, nay, bandir en duff.

The Armed Man

Het tweede werk dat zal klinken op het concert van het Hoofdstadkoor is The Armed Man, het meest uitgevoerde hedendaagse oratorium, gecomponeerd door Karl Jenkins uit Wales. Kayi Min (sopraan), Emma Brown (alt) en Bora Balci (bariton) soleren en pianiste/organiste Gerrie Meijers  begeleidt.

Hoofdstadkoor

Het Hoofdstadkoor, een oratoriumkoor van ruim 100 leden dat dit jaar 65 jaar bestaat, heeft een voorkeur voor het combineren van bekende oratoria met vernieuwend repertoire. De opdracht voor een nieuwe compositie aan Al Basri c.s. is daarvan een logisch gevolg, evenals de keuze om dit werk uit te voeren naast het populaire The Armed Man, dat dezelfde thematiek van vredesboodschap in woord en muziek kent.

Het Hoofdstadkoor treedt gewoonlijk op in het Concertgebouw en de Westerkerk, maar het Jubileumconcert zal klinken in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het Promenade Orkest begeleidt. Het jubileumconcert op zondag 5 november 2017 duurt van 15:00 uur tot ca. 17:15 en staat onder leiding van dirigent Martin van der Brugge.

Kaarten à € 38 (incl. garderobe, pauzedrankje) zijn te verkrijgen via de websites van het Hoofdstadkoor en via Muziekgebouw aan ’t IJ, Piet Heinkade 1 te Amsterdam.

Programma:

The Golden Bird – An Oratorio of Peace Hamid Khalaf Al Basri, Raad Khalaf, Nadim Khalaf, Marina Khalaf

The Armed Man – Karl Jenkins

Solisten:

Baidar Al Basri (sopraan)

Kayi Min (sopraan)

Emma Brown (alt)

Bora Balci (bariton)

Begeleiding:

Het Promenade Orkest

Gerrie Meijers (piano)

Martin van der Brugge (dirigent, algehele leiding)

 


Wij zouden het op prijs stellen wanneer u een artikel zou kunnen opnemen in uw krant / concertagenda of radioprogramma. Voor vragen of meer informatie kunt u contact met ons opnemen.


DOWNLOADS

Persbericht  >>klik hier>>
Aankondigingsposter concert zondag 5 november 2017 >>klik hier>>
Foto Baidar Al Basri >>klik hier>>
Website Hoofdstadkoor  >>klik hier>>

Website Muziekgebouw aan ’t IJ >>klik hier>>

Informatie 

Voor de redactie:
Sing Along Events
Postbus 3051 
2301 DB  Leiden
Martin van der Brugge (Organisator) 
Tel: 071 361 94 86/ 06 513 676 53