Geachte redactie,
Graag wil ik mijn verhaal delen: hoe ik als professioneel dirigent geraakt werd door een afgestoken rotje in 2019 in Leiden. Dit voorval heeft mijn leven veranderd. Veel Leidenaren kennen mij, omdat ik al meer dan 20 jaar de Leidse Scratchdagen dirigeer. Ik ben nu deels arbeidsongeschikt geraakt.
Middels dit schrijven vraag ik uw aandacht en hoop op een volledig vuurwerkverbod voor 2021-2022
Ik hoop dat u mijn verhaal wilt doorlezen.
Samenvatting
Op oudjaarsavond 2019 ontplofte een rotje pal naast Martin van der Brugge, dirigent uit Leiden, terwijl hij naar vrienden fietste. Dit ogenschijnlijk kleine incident leidde helaas tot een gehoorbeschadiging die hem tot op de dag van vandaag zwaar belemmert in zijn werk als koordirigent en organisator van meezingevenementen. Zijn toekomst is dan ook ongewis.
Martin springt nu als bekende Leidenaar op de bres voor slachtoffers van vuurwerk: hij start een petitie en pleit bij de gemeente voor een totaal vuurwerkverbod.
Dirigent Leidse Scratchdagen getroffen door vuurwerk
Wat gebeurde er?
De vuurwerkknal die mijn leven veranderde
Op oudejaarsavond 2019 reed ik op de fiets samen met mijn vriendin om oudejaarsavond te vieren bij vrienden. Om het vuurwerk voor te zijn, vertrok ik al vroeg in de avond richting centrum. Op het fietspad Broekweg kruising Melissetuin (Merenwijk) stonden een jongen en een blond meisje, tussen de 14 jaar en 16 jaar.
Op het moment dat ik deze jongen passeerde, stond hij met zijn rug naar mij gekeerd waardoor hij mij niet heeft zien aankomen. Te laat zag ik dat hij vanaf de grond een soort vierkant rotje afstak. Het rotje ging af en een enorme knal volgde. Ik hoorde even helemaal niets, behalve een piep en een ruis. Ik schrok ervan, maar reed gewoon door. De piep bleef de rest van de avond wel aanhouden, maar ik dacht dat het vanzelf wel over zou gaan.
Pas toen ik op 2 januari op Schiphol stond, om mijn vlucht naar Dublin te halen, bleek de piep onverminderd hard in mijn linkeroor door te suizen. Ik ging ervan uit dat het wel goed zou komen en dat het van tijdelijke aard zou zijn, maar helaas bleek dat niet het geval.
Een paar weken later werd een gehoorbeschadiging geconstateerd aan mijn linkeroor. Een constante piep op 4.000 Hz achtervolgt mij nu al anderhalf jaar.
Mijn verhaal als dirigent
Ik begon als dirigent op mijn 15e jaar bij een kinderkoor. Op mijn 18e jaar begon ik met de studie orkest- en koordirectie aan het conservatorium. Al tijdens mijn conservatoriumopleiding begon ik met het dirigeren van koren en orkesten. Na de studies ging ik aan de slag als dirigent, componist en arrangeur, eerst in Nederland maar al snel ook in het buitenland. Zo was ik lange tijd dirigent aan de ‘Mersin State Opera and Ballet’ in Turkije. Verder heb ik concerten gegeven in Bulgarije, Rusland, Engeland, Tsjechië, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Engeland, Rusland en Georgië.
De Leidse Scratch Muziekdagen
De Scratch Muziekdagen in Leiden zijn het grootste meerdaagse koorevenement van Europa. Het is niet alleen een begrip in Leiden, maar ook in Nederland.
Al meer dan twintig jaar dirigeer ik met ongelooflijk veel plezier de Musical Highlights in de Pieterskerk. Met maar liefst 1.000 koorzangers, 80 orkestleden, het majestueuze orgel en meerdere solisten is dit megafestival altijd één van de muzikale hoogtepunten in het jaar.
Klik hier voor hoge resolutie foto
Foto Rob van Hilten
Scratch Muziekdagen Leiden in de Pieterskerk 2019 (Musical Highlights)
De 15 van Martin van der Brugge| Leiden.TV
Toekomst
Als dirigent heb ik heel altijd veel werk. Ik word veel gevraagd voor concerten in binnen- en buitenland. Ik werk met heel veel plezier en passie zeker 6 dagen in de week. Ik heb enthousiasme, trots én veel liefde voor het vak. Na de lockdowns ziet iedere musicus enorm uit om weer concerten te gaan geven. Maar sinds mijn gehoorbeschadiging is nog ongewis in hoeverre ik weer fulltime aan de slag kan – mijn toekomst blijft onzeker. Door de gehoorbeschadiging is de inschatting dat ik niet meer zoveel kan werken. Het is ongelofelijk vermoeiend om 7 dagen in de week een piep in je oren te hebben. Vooralsnog heb ik moeten besluiten dat ik nooit meer in een orkestbak opera’s en musicals in orkestbak kan dirigeren. Het geluid is hier te hard voor mij en er bestaat de kans dat mijn gehoor nog verder zal verslechteren.
Nottingham, Albert Hall, oktober 2019 . The Armed man is gecomponeerd als mis en opgedragen aan de slachtoffers in Kosovo.
Buurtonderzoek
In februari 2020 is in samenwerking met de wijkagent een buurtonderzoek gestart. Dat heeft ertoe geleid dat de wijkagent twee kinderen in de betreffende leeftijdscategorie heeft aangesproken. Zij hebben toegegeven dat ze op dat kruispunt inderdaad vuurwerk te hebben afgestoken, maar omdat zij zeggen dat zij daar op een ander tijdstip waren, kan de wijkagent niet met zekerheid vaststellen wie mij de gehoorschade heeft bezorgd. Overigens heeft er op de plek waar het gebeurde nog lange tijd uitsluitend vuurwerkafval van een paar rotjes gelegen, dus het is onwaarschijnlijk dat er later nog meer vuurwerk door anderen zou zijn afgestoken.
Inmiddels heb ik een zwaar jaar achter de rug. Niet alleen heeft het Coronavirus het culturele leven platgelegd, maar of het dirigeren mij ook in de toekomst nog gaat lukken zal voor mij voorlopig nog een vraag blijven.
Ik vind het cynisch om vast te stellen dat mijn carrière, die ik ben begonnen als dirigent op 15-jarige leeftijd, inmiddels lijkt beëindigd door een jongen uit diezelfde leeftijdscategorie.
Vuurwerkschade
Begin 2020 was de totale schade van de ‘relatief rustig verlopen’ jaarwisseling circa 15 miljoen euro. Inmiddels heb ik helaas de ervaring opgedaan dat, wanneer er zoals bij mij iets misgaat en je slachtoffer wordt van een vuurwerkongeluk, je nergens terecht kunt voor de geleden schade.
Ik besef dat er heel veel andere, ernstige vuurwerkongelukken zijn geweest. Een piep in het oor lijkt voor veel mensen waarschijnlijk niet zo’n heel groot euvel, maar mijn gehoor is voor mij ontzettend belangrijk. Voor mij is het duidelijk: géén vuurwerk is beter dan een beetje vuurwerk. En dat geldt helaas ook voor de onschuldig lijkende rotjes.
Ik blijf zitten met de vraag waarom kinderen in die leeftijdscategorie überhaupt vuurwerk mogen afsteken. Vuurwerk afsteken kan in het beste geval tot geen schade lijden, maar het levert in teveel gevallen teveel schade op. Ouders zouden moeten snappen dat vuurwerk in handen van minderjarigen levensgevaarlijk is. Het is tijd om dit gevaar een halt toe te roepen.
Ik wil komende maanden een antivuurwerkpetitie gaan aanbieden. Inmiddels heb ik de burgemeester van Leiden opgeroepen om zo snel mogelijk een volledig vuurwerkverbod in te stellen voor oudejaarsavond 2021-2022 in Leiden en ik zal er alles aan te doen om ook in de regio te komen tot een totaal vuurwerkverbod. We kunnen niet langer wachten.
Teken hier de petitie.
Tevens aandacht voor de vuurwerkmanifest.
Inmiddels hebben meer dan 650.000 mensen deze online petitie ( die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk . Hoe lang duurt het nog voor Nederland weer veilig is tijdens de periode van de jaarwisseling en we weer gezamenlijk een mooi feest kunnen vieren?
Klik hier om ook deze petitie te tekenen.
Ik begrijp dat voor een aantal mensen de inkomsten uit de vuurwerkverkoop de afgelopen jaren belangrijk waren. Echter: daar staat tegenover dat de financiële schade die ik heb opgelopen en zal gaan oplopen in de toekomst immens is – volkomen onterecht.
Aan consumentenvuurwerk komt langzamerhand een einde: de overheid heeft al enkele vergaande maatregelen genomen en ook de gemeenteraad in Leiden heeft afspraken gemaakt om in de toekomst een vuurwerkvrije gemeente te worden.
Er is al jaren discussie gaande over de ernstige gevolgen van vuurwerk in onze maatschappij en de tijd is gekomen om definitief een einde te maken aan het zinloze gevaar waaraan wij mensen blootstellen rondom de jaarwisseling. En ook aan zinloze schade die zelfs jonge mensen van 14, 15 of 16 jaar (onbewust) aan anderen kunnen toebrengen
Mocht er een landelijk of regionaal vuurwerkverbod komen, dan is het in ieder geval te laat voor mij.
Martin van der Brugge
Leiden, dirigent, componist, arrangeur en impresario.